Kuchnia

ciasto

Ciasto Gąsienica (Metrowiec)

Składniki
1 szklanka - cukru
2 szklanki - mąki
1 łyżeczka - proszku do pieczenia
½ szklanki - oleju
4 - jajka
½ szklanki - mleka
2 łyżki - kakao
Masa
3 szklanki - mleka
3 łyżki - grysiku
5 łyżek - cukru
1 łyżka - cukru waniliowego
250 g - masła
Polewa czekoladowa
2 tabliczki - czekolady
1 łyżka - masła
4 łyżki - mleka

Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę, pod koniec ubijania utrwalić cukrem. Dodać żółtka, potem delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dolać olej i letnie mleko. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki.

Dwie prostokątne brytfanki keksowe wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, do jednej przełożyć ciasto jasne, do drugiej ciemne. Piec w 180 st. C przez 45 minut.

Na gotujące się mleko wsypać grysik, gotować na małym ogniu do miękkości. Pod koniec dodać cukier i cukier waniliowy. Masę wystudzić.

Masło utrzeć. Do spienionego masła małymi porcjami dodać masę grysikową.

Wystudzone placki pokroić w ukośne kromki, następnie smarować masą i złożyć - kromka ciasta jasnego, masa, kromka ciasta ciemnego (tak, by powstały dwa dwukolorowe placki).

Obie „gąsienice” polać polewą czekoladową lub jedynie zrobić czekoladowe „szlaczki”.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation