Hobby

WRZESIEŃ

Pierogi z kurczakiem i szpinakiem - Przepis

Pierogi ze szpinakiem, kurczakiem i szynką parmeńską

z sosem pieczarkowym



pierogi z kurczakiem i szpinakiem
Składniki, 4 porcje:

• 1/2 porcji ciasta pierogowego
• porcja sosu pieczarkowego (przepis poniżej)

Farsz:

• 50 g szpinaku
• 100 g ugotowanej lub grillowanej piersi kurczaka, drobno pokrojonej
• 60 g szynki suszonej (np. parmeńskiej lub tańszej alternatywy), drobno posiekanej
• 4 - 5 łyżek tartego sera np. Pecorino lub Parmezanu
• świeżo zmielony pieprz (kolorowy i czarny)





Przygotowanie:
Przygotować ciasto pierogowe zgodnie z przepisem. Opłukany szpinak włożyć na patelnię i mieszając podgrzewać przez około 1 - 2 minuty aż zwiędnie. Bardzo dokładnie odcisnąć z wody i drobno posiekać. Wymieszać z resztą składników farszu, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Lepić pierogi rozwałkowując kolejno porcje ciasta. Mogą to być pierogi o "klasycznym" kształcie (z wyciętych kółek i złożonych na pół z nadzieniem w środku) lub "włoskie ravioli" (w kształcie kwadracików). Aby nadać pierożkom kształt ravioli, ciasto należy rozwałkowywać na prostokąty, na jednym układać kulki z nadzienia w odstępach około 4 cm od siebie, przykrywać drugim prostokątem z ciasta i dociskać obydwa placki do siebie, pozostawiając kulkę farszu w środku. Ciasto należy dociskać tak, aby całe powietrze wydostało się na zewnątrz.
Wyciąć kwadraty lub trójkąty z ciasta, nożem lub za pomocą radełka. Pierożki wrzucać na osoloną i mocno gotującą się wodę w dużym garnku i gotować przez około 1 minutę od czasu wypłynięcia pierożków na powierzchnię wody. Wyłowić jednego pierożka łyżką cedzakową i sprawdzić czy ciasto jest miękkie. Podawać z sosem pieczarkowym (przepis poniżej). Czytaj więcej w BLOGU.


Sos pieczarkowy, 4 porcje:

• 150 ml śmietanki kremowej 36%
• 1 mały ząbek czosnku, drobniutko posiekany
• 200 g pieczarek pokrojonych na cienkie plasterki
• 3 - 4 łyżki tartego sera np. Parmezan
• świeżo zmielony czarny pieprz
• sól do smaku (niekoniecznie)

Przygotowanie:
Do rondelka wlać śmietankę, dodać czosnek i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez minutę, następnie dodać pieczarki oraz starty ser. Gotować przez 3 - 4 minuty, aż sos zgęstnieje. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz solą jeśli jest taka konieczność.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation