Biżuteria

Biżuteria, atelier, biżuteria

Biszkopt kakaowy

5 jajek
3/4 szkl. cukru
2/3 szkl. maki tortowej
1/3 szkl. kakao

Krem

3 szkl. mleka
5 czubatych łyżek mąki pszennej
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
3 łyżki drobnych wiórków kokosowych
7 łyżek cukru
3-5 łyżek serka waniliowego, gęstego
1 małe masło roślinne (250 g)
1/2 masła
4 łyżki kakao
1 łyżka spirytusu
3 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody i cukru (ma powstać gęsty płyn)

Poncz

3/4 szkl. zaparzonej mocnej i dobrej jakościowo herbaty, wystudzonej
1-2 łyżki spirytusu
3 łyżki rumu (lub innego trunku)
cukier do smaku

Przygotowanie

Biszkopt

Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po trochu cukier a następnie po kolei żółtka. Do tej masy wsypywać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką, nie ubijać. Tortownicę o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, nie smarować boków.
Piec w temp. 170oC ok.o 40 min. Cisto po wyjęciu z piekarnika upuścić z wysokości ok. 60 cm na podłogę lub blat kuchenny. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.

Krem

Ugotować z mleka, mąk, wiórków kokosowych i cukru budyń. Ostudzić masę.
Masło utrzeć na pulchną masę, dodawać po łyżce zimny budyń i rozpuszczone kakao z kawą, 1 łyżkę spirytusu oraz 5 łyżek serka waniliowego gęstego. Wszystkie składniki na poncz wymieszać w miseczce. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem, wykładamy krem i tak robimy ze wszystkimi warstwami. Biszkopt na górze też nasączyć i cienko posmarować kremem. Tort wstawić do lodówki. Po kilku godzinach, jak masa trochę zgęstnieje zrobić polewę czekoladową.

Gotowy tort powinien "poleżakować" w lodówce minimum 2 dni, wtedy nabiera głębokiego smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation