Kuchnia
Przepisy na ciasta i obiady
Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
Co kupić:
2 opakowania mięsa mielonego wołowego
12 plastrów boczku parzonego, pokrojonych w poprzek w cienkie paseczki
3 cebule
Oliwa z oliwek
6 g kminku, roztartego w moździerzu
5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
1 i 1/2 ostrej papryczki chili, pozbawionej nasion
30 g natki pietruszki, posiekanej
Sól
Biały mielony pieprz
Niewielka ilość oleju słonecznikowego
1 pomidor, pokrojony w grube plastry (około 1 cm)
30 g selera naciowego
2 jaja, same żółtka
1 cytryna
1 łyżeczka musztardy Dijon
150 g korniszonów, pokrojonych w kosteczkę
6 bułek hamburgerowych z tygodnia amerykańskiego
Przygotuj:
Patelnię grillową, ręcznik papierowy, folię spożywczą, blachę i papier do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Przesmażamy pokrojony boczek, a następnie dodajemy dwie pokrojone w drobną kosteczkę cebule. Smażymy maksymalnie 2 minuty. Zawartość patelni przekładamy do miseczki i odstawiamy w celu ostudzenia.
Po wystudzeniu dodajemy cebulę i boczek do mięsa mielonego. Mieszamy. Dodajemy roztarty kminek i 3 posiekane ząbki czosnku. Jedną papryczkę chili pozbawiamy nasion, kroimy ją w bardzo drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki, doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem i wyrabiamy, dodając niewielką ilość oliwy z oliwek.
Dłonie natłuszczamy olejem słonecznikowym i formujemy kulki z mięsa. Następnie z kulek formujemy krążki o grubości około 1-1,5 cm i delikatnie nożem z każdej strony wyrównujemy krawędzie. Przekładamy na talerz i zakrywamy folią spożywczą. Odstawiamy.
Cebulę kroimy w plastry (około 0,5 cm grubości). Plastry pomidora i cebuli polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, białym pieprzem i pokrojonym drobno ząbkiem czosnku.
Patelnię grillową natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego zamoczonego w oleju słonecznikowym. Grillujemy plastry pomidora i cebuli z obu stron, następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przekrojone bułki wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Polewamy je oliwą z oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 2 minuty.
Mięso smażymy na natłuszczonej patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. Bułki wyciągamy z piekarnika. Na spody bułek nakładamy sos, na sos nakładamy mięso, na mięso ponownie nakładamy sos, grillowanego pomidora i kilka krążków grillowanej cebuli i przykrywamy wierzchem bułki. Talerz dekorujemy sosem.
• Sos
Liście selera naciowego siekamy, przekładamy do moździerza, dodajemy niewielką ilość soli, niewielką ilość oliwy z oliwek i jeden rozgnieciony ząbek czosnku. Ucieramy, następnie przekładamy do miseczki, dodajemy 2 żółtka, sok z 1/2 cytryny i płaską łyżeczkę musztardy dijon, całość mieszamy. Podczas mieszania dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek i znów intensywnie mieszamy. Dodajemy pokrojone korniszony, mieszamy. Połowę papryczki chili pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kosteczkę i dodajemy do sosu. Wszystko bardzo delikatnie mieszamy. Odstawiamy.
MA==