Inne

kuchnia

Naleśniki z orzechami
Składniki na nadzienie:

szklanka zmielonych orzechów włoskich
2 łyżeczki smażonej skórki pomarańczy (ja dałam aromat pomarańczowy)
2 łyżki cukru pudru
20 g masła,
4 łyżki dobrego rumu,
30 - 40 g rodzynek,
szczyptę cynamonu
4 - 5 łyżek śmietany 30%

Rodzynki namoczyć w niewielkiej ilości wody - można do niej dodać rum. Namoczone rodzynki dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Na usmażone naleśniki nakładać około jedną łyżkę nadzienia, a następnie zwijać je lub składać dwukrotnie.

Składniki na polewę:

100 g czekolady
1/3 szklanki cukru
3 łyżki mleka
150 g śmietanki
25 g mąki tortowej
ewentualnie 2 łyżki rumu

Czekoladę rozpuścić na parze wodnej. Śmietanę wymieszać z mlekiem, cukrem i mąką, a następnie stopniowo wlewać do czekolady. Cały czas trzymać miskę z czekoladą na parze, a wymieszane składniki pogotować w ten sposób przez chwilkę. Do czekolady można dodać rumu.

Przed polaniem polewą nadziane naleśniki obsmażyć na miodowy kolor. Podawać z gałką lodów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation