Kuchnia

sałatki i surówki

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Składniki dla 3 osób:
ok.700 g piersi z kurczaka
2 cebule
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 puszka konserwowego groszku
400 ml gorącej wody
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy
sól, pieprz, kolendra mielona, ostra mielona papryka
2-3 łyżki oleju do smażenia


Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, lub ulubioną przyprawą do kurczaka. Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić kurczaka i usmażyć. Następnie dodać pokrojone w piórka cebule, w drobną kostkę marchewki i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko krótko przesmażyć (aż cebula się zeszkli), a następnie podlać gorącą wodą. Dusić ok.15 minut (aż marchew zmięknie).
Musztardę wymieszać z koncentratem pomidorowym i kilkoma łyżkami gorącej wody. Dodać na patelnię, dobrze wymieszać. Następnie dodać odsączony groszek z puszki. Przyprawić solą, pieprzem, mieloną papryką i kolendrą. Smażyć jeszcze kilka minut już bez przykrycia, aż sos troszkę odparuje i zgęstnieje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation