Inne

....

SERNIK WANILIOWY
przepis: Jamie Oliver

150 g stopionego masła
250 g herbatników digestive
115 g cukru pudru
3 łyżki mąki kukurydzianej

900 g sera na sernik
2 duże jajka
120 ml śmietany kremówki

1/2 łyżeczki esencji waniliowej
skórka z 1 pomarańczy i jednej cytryny

wiśnie w alkoholu - wedle uznania - u mnie filiżanka do środka i filiżanka do dekoracji

Piekarnik nagrzewam do 180 st.
Formę o średnicy 24 sm smaruje masłem i wykładam papierem do pieczenia.
Pokruszone herbatniki mieszam z rozpuszczonym masłem i wykładam nimi formę.
Podpiekam ok. 10 minut i studzę.

Temperaturę zwiększam do 200 st.
W misce łączę cukier i mąkę kukurydzianą. Dodaję ser i zaczynam miksować, kolejno dodając jajka, śmietanę, esencję i skórki.

Na wystudzony spód wysypuję ok. filiżanki wiśni odsączonych z zalewy alkoholowej ;)
Na wierzch wylewam masę serową.

Piekę ok. 60 minut, studzę 10 min w piekarniku - kolejne dwie godziny studzę na blacie, potem 3 godziny w lodówce.

Smacznego :)
M.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation