Kuchnia

Muffinki i babeczki

Muffiny gryczane z antonówkami i cynamonem

Składniki:
150g mąki gryczanej
100g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
100g cukru trzcinowego
2 duże jajka
100g roztopionego masła
250ml maślanki
1/2 kg jabłek (szara reneta lub antonówka)

Kruszonka:
50g mąki gryczanej
50g mąki pszennej
40g cukru trzcinowego
50g zimnego masła


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jeśli używacie standardowych papilotek, to wyłóżcie nimi formę na muffiny.
Przygotować kruszonkę. W misce wymieszać obie mąki i cukier, dodać masło pokrojone na małe kawałki i rozetrzeć wszystko palcami. Odstawić.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki (ok.2cm).
Do jednej miski przesiać obie mąki razem z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodać cukier i wymieszać.
W drugiej misce wymieszać rózgą jajka z masłem i maślanką.
Płynne składniki przelać do suchych i wymieszać krótko do połączenia się składników. Na koniec wmieszać jabłka.
Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wierzch posypać kruszonką. Piec 20-30 minut w zależności od wielkości foremek (sprawdzić wykałaczką)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation