Kuchnia

Jedzonko i koktajle

Zapiekanka z kaszy jaglanej
http://mamdziecko.interia.pl/kuchnia-dla-malucha/news-sliwki-na-zaparcia,nId,1497839#iwa_block=cooking_page_2&iwa_item=5&iwa_img=1&iwa_hash=56898Zapiekanka z jaglanki i suszonych śliwek (po 2. roku życia)

Składniki:
● 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
● 2 łyżeczki masła
● 1 jajko
● 1 łyżeczka cukru
● 1 łyżka utartego jabłka
● 4 namoczone suszone śliwki bez pestek
● szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Oddziel żółtko od białka. Do żółtka dodaj cukier i utrzyj kogel-mogel. Wymieszaj go z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną. Białko ubij na sztywną pianę i dodaj do kaszy. Śliwki pokrój w drobną kostkę, wymieszaj je z jabłkiem, kaszą oraz cynamonem. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego łyżeczką masła. Rozpuść w rondelku pozostałe masło i posmaruj nim wierzch zapiekanki. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180˚C i zapiekaj ok. 30 minut (na powierzchni powinna się utworzyć chrupiąca skorupka). Zapiekankę możesz podawać polaną jogurtem naturalnym. Jest pyszna także na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation