Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

daktyle w czekoladzie: Sernik miodowy

Spód:
150 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
1 czubata łyżka płynnego miodu (ok. 50 g)
1 żółtko

Do mąki dodać masło, posiekać drobno nożem. Dodać resztę składników: cukier, sodę, przyprawę do piernika, żółtko i miód (jeśli jest twardy, rozpuścić, np w mikrofali i ostudzić). Zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Miodowa warstwa serowa:
500 g mielonego sera
4 żółtka
1/2 opakowania budyniu o smaku waniliowym
1/2 szklanki mleka
100 ml oleju
2 łyżki płynnego miodu
150 g cukru

Do sera dodać żółtka, budyń w proszku, mleko, olej, płynny miód i cukier. Krótko zmiksować do połączenia wszystkich składników. Wylać na podpieczony, piernikowy spód. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C, piec 10 minut. Po tym czasie przykręcić temperaturę do 180°C i piec jeszcze 40 minut. Po tym czasie wyjąć, żeby nałożyć bezę.

Beza:
2 białka
100 g cukru
1/2 opakowania budyniu waniliowego
50 ml oleju
1/4 łyżeczki cynamonu

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać budyń w proszku i cynamon, krótko wymieszać. Cały czas miksując wlewać dużym strumieniem olej. Wyłożyć na upieczoną warstwę serową. Piec jeszcze 20 minut w 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation