Kuchnia

☆ Zioła z własnego ogródka & inne przyprawy (✿ ♥‿♥) ☆

Domowa przyprawa do piernika Potrzebujemy:

pół łyżeczki goździków
5 łyżeczek cynamonu (ok. 20g)
3-4 kulek ziela angielskiego
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 duża łyżeczka mielonego kardamonu
1 gwiazdka anyżu
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
pół łyżeczki czarnego pieprzu
Opcjonalnie
ziarenka z połówki laski wanilii
suszona skórka z połówki cytryny
suszona skórka z połówki pomarańczy
Wszystkie składniki umieszczamy w młynku do kawy i dokładnie mielimy. Dla pewności, że nie pozostaną większe części przypraw możemy ją jeszcze przesiać przez sitko. Jeśli chcemy, aby nasza przyprawa miała niecodzienny i bogatszy smak dodajemy, któryś (lub wszystkie) z opcjonalnych składników.

W szczelnym pojemniczku możemy przechowywać ją przez bardzo długi czas. Przed dodaniem jej do potrawy warto ją chwilę uprażyć na suchej patelni, tak aby przyprawy wydobyły swoje aromaty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation