Kuchnia

Ciasta i desery

Ziołowy filet z kurczaka z kurkami

Składniki dla 2 osób:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 2 arkusze Papirusu Winiary z ziołami prowansalskimi
- 200g kurek
- 2 ząbki czosnku
- 100g śmietany kremówki
- 100ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka zimnej wody
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Oczyść grzyby i opłucz. Osącz na sicie.
Filety umyj, osusz papierowym ręcznikiem i odetnij tłuszcz. Każdy przekrój na pół. Ułóż po dwa kawałki w jednym arkuszu papirusu. Rozgrzej patelnię i usmaż filety zgodnie z instrukcją na opakowaniu (po 5 minut z każdej strony).

W tym czasie rozgrzej na patelni masło. Wrzuć kurki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Obsmaż. Zdejmij je z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem. Do pozostałego sosu wlej śmietankę i bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 5 minut. Wlej mąkę rozmieszaną z zimną wodą. Ponownie zagotuj sos. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekane oregano. Ułóż gotowe filety na półmisku. Rozłóż wokół nich kurki i polej sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation