Kuchnia

na zab

Sałatka duńska


250g makaronu (kolanka, rurki)
1 ogórek kiszony (może być małosolny)
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 (250g) opakowania mrożonej marchewki z groszkiem
1 nieduża cebula
1 niedużym strąku papryki zielonej i czerwonej
200g kiełbasy (drobiowa, mortadela, parówkowa)
Pieprz czarny
Sól morska
1 łyżka Koperek w torebce
1 łyżka Natka pietruszki w torebce

ETAP 1 Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić.

ETAP 2 Marchewkę z groszkiem gotować 3-4 minuty w osolonym wrzątku.

ETAP 3 Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plastry o grubości około ½ cm, a następnie w paski 2-3 cm długie.

ETAP 4 Ogórek pokroić podobnie jak kiełbasę, ale cieniej.

ETAP 5 Cebulę pokroić w krążki.

ETAP 6 Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę.

ETAP 7 Majonez połączyć z jogurtem i wymieszać z makaronem, kiełbasą, warzywami i zieleniną.

ETAP 8 Doprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 9 Odstawić na godzinę do lodówki.

ETAP 10 Podawać ozdobioną ósemkami jajek i pomidorów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation