Kuchnia

desery

Tarta czekoladowa

Ciasto:
225 g mąki pszennej
150 g masła
50 g cukru do wypieków (drobnego)
2 żółtka
1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:
300 ml śmietanki kremówki
300 g gorzkiej czekolady (m.in. 60 %)
1 łyżeczka esencji waniliowej
do dekoracji:
kakao, strużki czekolady


Przygotuj ciasto: do miski przesiej mąkę z solą, dodaj masło pokrojone w kostkę i wymieszaj i przesiekaj nożem, by powstały okruszki. Dodaj żółtka i szybko zagnieć jednolite ciasto i uformuj w kulę. Posyp mąką stolnice i rozwałkuj na placek grubości 3 mm. Wyłóż ciastem formę do tarty, dociskając ciasto do dna i ścianek. Obetnij zbędne kawałki ciasta i wstaw formę do lodówki na min. 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Wyjmij schłodzone ciasto w formie i ponakłuwaj je widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 minut, aż ciasto będzie złote. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj nadzienie: czekoladę połam na kawałki i przełóż do żaroodpornej miski. Śmietanke wlej do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż zacznie wrzeć. Wyłącz ogień, wlej gorącą śmietankę do miski z czekoladą, dodaj esencje waniliową i wymieszaj na jednolita masę.
Przelej masę czekoladową na upieczony spód z ciasta. Odstaw do ostudzenia. Gdy nadzienie stężeje, posyp wierzch kakao, udekoruj strużkami czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation