Kuchnia

kuchnia - oprócz przepisów

Sernik malinowy
Składniki:

Spód
240 g drobno pokruszonych herbatników
1/ 4 szklanki cukru
1, 5 łyżeczki cynamonu
80-90 g masła
Ewentualnie naturalny barwnik

Masa sernikowa
800 g sera sernikowego
4 duże jaja
1 szklanka cukru

Masa śmietankowa
1 szklanka śmietany
3 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa
125 g dżemu malinowego
125 g świeżych malin

Pokruszone ciasteczka łączymy z cukrem, cynamonem i masłem. Tortownicę wielkości 20-23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wyklejamy ciastem i wstawiamy do lodówki. Można też najpierw wykleić dno formy a następnie pozostałą masę ciastkową zabarwic naturalnym barwnikiem i dopiero fantazyjnie wykleić boki.

Twaróg miksujemy, wbijając między ubijaniem po jednym jajku. Kiedy jaja będą ubite z serem, stopniowo wsypujemy cukier. Po wymieszaniu masę sernikowa wylewamy na przygotowany spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni C na 1-1, 5 godziny. Czas pieczenia zależy od zastosowanej wielkości formy i wysokości ciasta. Im wyższe ciasto, tym dłuższy czas pieczenia. Sernik będzie upieczony, kiedy środek ciasta się zetnie.

Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Wylewamy na gorące ciasto i pieczemy 10 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia. Studzimy w lodówce min.6 godzin.

Dżem malinowy podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy maliny. Delikatnie mieszamy i smarujemy wierzch sernika. Przechowujemy w lodówce. Przed krojeniem pozostawiamy ciasto na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation