Kuchnia

kuchnia - oprócz przepisów

:) Puszyste placki biszkoptowe
pomarańczowo-kokosowe

Składniki, około 15 - 20 sztuk:

• 1 mała puszka (165 ml) śmietanki kokosowej, mleka kokosowego lub śmietanki kremówki 30%
• 125 ml mleka
• 30 g roztopionego masła
• 190 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki cukru
• skórka starta z 1 pomarańczy
• 2 jajka, oddzielnie żółtka i białka


• dodatki, np. cukier puder, słodka śmietanka, dżem pomarańczowy, banany, sos karmelowy...




Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać. W drugiej misce zmiksować do połączenia się składników mleko kokosowe, mleko krowie, roztopione masło i żółtka. W oddzielnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Tak przygotowane składniki można od razu połączyć i smażyć placki, można też odstawić je np. na godzinę do czasu smażenia.
Zmiksować suche składniki z mokrymi na jednolitą masę, następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Masę odstawić na 10 - 15 minut (placki będą bardziej puszyste) lub jeśli nie mamy czasu od razu zacząć smażyć placki.
Rozgrzać patelnię i rozsmarować na niej łyżkę dobrego oleju do smażenia lub łyżkę masła. Ogień ustawić na umiarkowany, nakładać po 2 łyżki ciasta (jedna łyżka na drugą i nie wyrównywać - będą wyższe) i smażyć po około 2 - 3 minuty z każdej strony. Placki mają powoli urosnąć i delikatnie się zrumienić, dlatego ogień nie może być zbyt mocny. Odkładać na kratkę, posypać cukrem pudrem i od razu podawać (same lub z dodatkami). Można zawinąć w folię aluminiową i zabrać na piknik.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation