Kuchnia

dania , napoje , potrawy ,desery ....

Ciastka walentynkowe

250 g mąki
125 g cukru pudru
125 g masła
1 jajko
1 strąk wanilii

Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać nasionka. W misce wymieszać nasionka wanilii i cukier. Mąkę przesiać na stolnicę, masło pokroić na drobne kawałki, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Po środku uformować wgłębienie, wbić jajo i posypać cukrem z wanilią. Wymieszać. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią, włożyć do lodówki na 60 min. Wyjąć i rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując mąką. Wycinać ciasteczka i robić stempelki. Piec w 190ºC przez 15 min. Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation