Kuchnia

obiady

Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane pod ziołowym beszamelem

Składniki:
(proporcje na 10 naleśników)

Ciasto naleśnikowe:
2 szkl. mąki
1,5 szkl. mleka
1/3 szkl. wody mineralnej gazowanej
2 jajka
szczypta soli

Farsz:
400 g mrożonego szpinaku
1 opakowanie (270 g) sera feta
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
3 łyżki oleju

Ziołowy sos beszamelowy:
3 łyżki masła
3 płaskie łyżki mąki pszennej
1/2 drobiowej kostki rosołowej
400 ml mleka
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól i pieprz

Dodatkowo:
kilka łyżek startego, żółtego sera
zielona natka pietruszki

Przygotować ciasto naleśnikowe: do miski wybić jajka, dolać wodę i mleko. Stopniowo wsypywać mąkę, cały czas miksując ciasto, posolić. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie konieczności można dodać trochę więcej mleka, lub mąki.
Z przygotowanego ciasta usmażyć 10 cienkich naleśników.
Przykryć je miseczką i odstawić na czas przygotowania farszu.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego zamrożony szpinak. Przykryć go i dusić do całkowitego rozmrożenia. Następnie dodać drobno posiekany czosnek, sól, pieprz i całość podsmażyć jeszcze przez chwilę (ostrożnie z dodatkiem soli bo w farszu będzie feta która jest przecież bardzo słona).
Odstawić do przestygnięcia.
Ser feta pokroić w niedużą kostkę i delikatnie wymieszać go z przestudzonym szpinakiem.
Przygotować sos: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć-nie rumieniąc. Wlać mleko i wkruszyć kostkę rosołową, podgrzewać cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje przyprawić go solą, pieprzem i ziołami.
Na naleśniki nakładać farsz i składać je w koperty. Układać je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Całość polać sosem i posypać startym żółtym serem.
Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Przed podaniem naleśniki można posypać posiekaną, natką pietruszki.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation