Kuchnia
obiady
magda mierzwińska – pierś z kaczki z rozmarynem, w sosie anyżowo- porzeczkowym, z ziemniaczanym puree i fasolką szparagową
magda mierzwińska – pierś z kaczki z rozmarynem, w sosie anyżowo- porzeczkowym, z ziemniaczanym puree i fasolką szparagową
skŁadniki:
2 piersi z kaczki
1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
sól, pieprz
sposÓb przygotowania:
pierś z kaczki umyć i dokładnie wysuszyć. skórę naciąć co ok. 1 cm, tak by nie naciąć mięsa. zamarynować od strony mięsa w posiekanym rozmarynie, soli i pieprzu.
nagrzać piekarnik do 200 stopni celsjusza.
na suchą i mocno rogrzaną patelnię położyć pierś kaczki skórą do dołu. smażyć ok. 6-8 minut (aż będzie chrupka i brązowa), przełożyć na drugą stronę i smażyć mniej niż minutę. kaczkę, skórą do góry, przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika na 5-10 minut (5 minut – krwista, 10 minut – średnio wysmażona). po wyjęciu z piekarnika odstawić w ciepłe miejsce na 5-8 minut, by soki w mięsie się ustabilizowały.
winny sos do kaczki anyżkowo-porzeczkowy
skŁadniki:
1 łyżka kaczego tłuszczu (najlepiej wytopionego ze skóry*)
200 ml czerwonego, wytrawnego wina
1-2 łyżki galaretki/dżemu z czerwonych porzeczek
gałązka rozmarynu
1 gwiazdka anyżu
sól i pieprz
1 łyżeczka masła
sposÓb przygotowania:
na tłuszcz z kaczki wlać czerwone wino z gwiazdką anyżu oraz z gałązką rozmarynu i zredukować do 1/3. dodać galaretkę. gotować, aż galaretka się rozpuści i zagęści sos. po zgaszeniu ognia, dodać masło i mieszać, by sos stał się gładki. doprawić solą i pieprzem. wyjąć gałązkę rozmarynu i gwiazdkę anyżu. podać do kaczki.
fasolka szparagowa w miodowym dressingu
skŁadniki:
2 garści fasolki zielonej
sól i odrobina cukru
dressing z oliwy, octu czerwonego, miodu leśnego, musztardy, soli i pieprzu
sposÓb przygotowania:
fasolkę zblanszować we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. ma pozostać chrupka i jędrna.
przygotować oliwę i ocet w proporcjach 3:1. ocet wymieszać z łyżeczką miodu, musztardy, szczyptą soli i pieprzu. dolewać oliwę, cały czas mieszając, by utworzyć gładki sos. doprawić do smaku. ciepłą fasolkę, osuszyć i włożyć do dressingu, gdy wyjmiemy kaczkę z piekarnika, dzięki temu wchłonie smaki dressingu, ale nie straci koloru. zbyt wczesne przygotowanie fasolki sprawi, że straci żywość koloru.
puree ziemniaczane
skŁadniki
30 dag ziemniaków, obranych i pokrojonych w równe kawałki, ugotowanych w osolonej wodzie do miękkości 100 ml mleka ze śmietaną (1:1)
2-3 łyżki masła
sposÓb przygotowania:
ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę (tłuczek średnio się do tego nadaje, chodzi o to by jak najkrócej mieszać ziemniaki, by nie stały się gumowe). mleko ze śmietaną i masłem podgrzać, by było gorące, ale nie wrzące. wlewać stopniowo do ziemniaków, mieszając aż do uzyskania odpowiedniej gęstości i gładkości. doprawić solą i pieprzem.
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