Kuchnia

Gotowanie

Ciasto Shrek przepis | Kotlet.TV

Przepis na Ciasto Shrek
czas: ok. 1 godzinyliczba porcji: forma 25x35 lub większa
Składniki
biszkopt:
3 jajka
niepełna szklanka cukru
niepełna szklanka mąki
2–3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru waniliowego
masa zielona:
ok. 900 ml zielonego soku (Pysio, Kubuś lub inny o smaku kiwi, kaktus itp.)
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 kostka masła
masa biała śmietankowa:
400 g śmietany 30% kremówki
1 galaretka kiwi lub cytryna
ok. 2/3 szklanki wrzątku do galaretki
dodatkowo:
2 paczki delicji
2 zielone galaretki (kiwi, agrest)
Moje porady

zobaczcie, jaką konsystencję powinien mieć budyń na krem
jak ubijać śmietanę, by się nie rozwarstwiła
Przepis na ciasto Shrek
KROK 1
Przygotowanie zaczynam od biszkoptu. W wersji bez pieczenia możecie użyć kupnych biszkopcików, okrągłych lub podłużnych. Białka oddzielam od żółtek, białka razem z cukrem ubijam na sztywną pianę. Do tego dodaję żółtka, mąkę, cukier waniliowy i olej, i mieszam delikatnie.
Przepis na ciasto Shrek
KROK 2
Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 17–20 minut w zależności od formy. Sprawdzam patyczkiem.
Przepis na ciasto Shrek
KROK 3
Przygotowuję budyń na bazie soku zamiast mleka. Część soku zagrzewam, a w pozostałej rozrabiam suche budynie, potem mieszam i podgrzewam, aż będzie gęsty. Budyń miksuję z masłem, uwaga, budyń może być cieplejszy niż masło, ale nigdy zimniejszy!
Przepis na ciasto Shrek
KROK 4
Układam delicje.
Przepis na ciasto Shrek
KROK 5
Przygotowuję bitą śmietanę, kremówkę ubijam na gęsto, a do tego dodaję przestudzoną galaretkę przygotowaną w podanej ilości wrzątku. Miksuję i kładę na delicje. Chowam do lodówki na ok. 2 godziny, aż masa śmietankowa się zetnie. W tym czasie przygotowuję galaretkę z dwóch opakowań galaretki, ale wody jak na jedną zgodnie z opisem na opakowaniu. Przestudzoną (!) galaretkę wylewam na białą masę, studzę całą noc i kroję. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation