Kuchnia

food

Tiramisu:

3 żółtka,
mała śmietana kremówka,
serek Mascarpone 250g,
70g cukru,
biszkopty podłużne (Lady Fingers) – ok 20szt.
100ml kawy rozpuszczalnej,
kilka kropel rumu/wódki/amaretto,
kilka kostek gorzkiej czekolady.
Ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę. Delikatnie łączymy zawartość obu misek i stopniowo dodajemy serek Mascarpone, dokładnie ucierając. Na koniec dodajemy kilka kropel alkoholu.

W pucharkach układamy zamoczone przez dosłownie sekundę biszkopty (ilość w zależności od wielkości pucharków, u nas wyszły ok. 2 biszkopty na spód i 2-3 na warstwę wyżej). Nakładamy kilka łyżek masy serowej i znów biszkopty zamoczone w kawie. Ostatnia warstwa kremu i posypujemy startą gorzką czekoladą. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Z podanych składników wyszły nam 4 pucharki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation