Kuchnia

Przetwory

czekosliwka - nutella czyli powidła śliwkowe z kakao
JEST WYŚMIENITY, OSTATNIO JEDLIŚMY Z GOFRAMI I PYCHA

> Składniki:
>
> 2 kg śliwek
> 50 g gorzkiego odtłuszczonego kakao np. wedel czy deco moreno
> 1/2 – 1 szklanki cukru
> 1 płaska łyżeczka cynamonu
> 3 op. cukru waniliowego po 16 g ( lub laska wanilii)
>
> Przygotowanie:
>
> Śliwki myjemy, przebieramy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki.
> Wrzucamy do garnka z grubym dnem i gotujemy/ smażymy co jakiś czas> mieszając mniej więcej przez godzinę(1 h – 1,5h). Jeśli używacie> laski wanilii dodajcie ją teraz – laskę kroimy na pół,> wydrążamy ziarenka, dodajemy do owoców razem z zdrewniałą> częścią, której przed miksowaniem dżemu się pozbywamy.
> Dodajemy cukier i cukier waniliowy*.
> Gotujemy jeszcze chwilę – śliwki powinny się rozgotować i> pływać w syropie, po tym czasie, masę miksujemy blenderem.
> W szklance rozrabiamy kakao z odrobiną dżemu, dokładnie mieszamy i> wlewamy do reszty śliwek, mieszając aby nie było grudek.
> Przyprawiamy cynamonem.
> Gotujemy do rozpuszczenia kakao ok. 10 minut.
> Gorącą pakujemy do słoików i odwracamy do góry dnem.
> Możemy pasteryzować, ok 15 minut od zagotowania,na ściereczce, w> wodzie do 3/4 wysokości słoików.
>
> *jeśli uważamy, że jest mało słodka możemy ją dosłodzić..
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation