Kuchnia

PYCHA !

White Plate: Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami

Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami

/przepis z książki Mała Paryska Kuchnia. Rachel Khoo, nieznacznie zmodyfikowany, zmieniłam trochę sposób wykonania/

8 dag masła
50 ml mleka
0,5 dag suchych drożdży (użyłam świeżych)
25 dag mąki
5 dag cukru
szczypta soli
1 jajko, roztrzepane
1 czubata łyżka śmietany
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
1 jajko, roztrzepane, do posmarowania

Nadzienie:
15 dag dulce de leche (użyłam gotowej masy kajmakowej)
3 małe jabłka (wydrążone i grubo poszatkowane)
do posypania: płatki migdałów

Rozpuść masło w mleku, dodaj drożdże i mieszaj aż się rozpuszczą. Następnie dodaj pozostałe składniki (oprócz tych na nadzienie) i wyrób luźne ciasto.
Odstaw do wyrastania na ok. 1 godz.
Wyrośniete ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkuj na prostokąc 40x30 cm. Posmaruj masą kajmakową, na wierzchu ułóż jabłka i zwiń w rulon zaczynając od dłuższego boku.
Pokrój na 6-8 równych części.
Tortownicę o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej bułeczki. Przykryj folią i wstaw na noc do lodówki.
Rano wyjmij ciasto z lodówki i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową (zajmie to 1-1,5 h). Posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem i posyp płatkami migdałów (opcjonalnie, nie ma tego w przepisie).
Rano nagrzej piekarnik do 160 st C.
Wstaw bułeczki i piecz 30-40 minut, aż będą rumiane.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation