Kuchnia
tarty
Tarta czekoladowa z chałwą
Maksymalnie czekoladowa tarta. Wyłącznie! dla jej zdeklarowanych miłośników. Z kruchym kakaowym spodem, nadzieniem z a'la brownie oraz ganache na wierzchu. Tartę możecie upiec bez żadnych dodatków, ale dla przełamania gorzkiego smaku czekolady polecam urozmaicić ją jednak o świeże owoce, konfiturę (idealnie sprawdzi się morelowa, wiśniowa), kawę lub słodką, kruchą chałwą. Mniam!
składniki na kruchy spód:
125g masła, o temp. pokojowej
50g cukru pudru
1 żółtko
150g mąki pszennej
25g gorzkiego kakao
duża szczypta soli
składniki na część chałwową:
100g chałwy
100ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki sera mascarpone
oraz:
100-150g chałwy, grubo pokruszonej
składniki na część czekoladową:
2 jajka
2 łyżki cukru brązowego
100g czekolady gorzkiej 72%
75ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka mąki pszennej
składniki na ganache:
100ml śmietanki kremówki
100g czekolady gorzkiej 72%
1 łyżka likieru czekoladowego
Kruche ciasto. Foremkę na tartę (okrągłą 24cm lub prostokątną 35x11cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Mąkę i kakao przesiać z solą. Masło ubić z cukrem przez kilka minut. Dodać żółtko, zmiksować. Stopniowo dosypywać sypkie składniki aż wszystko się połączy. Utworzyć z ciasta dysk. Owinąć w folię i schłodzić 1h. Następnie cienko rozwałkować np. między dwoma kawałkami folii spożywczej i wyłożyć nim foremkę, zmrozić ok. 30 minut (ja zazwyczaj wkładam ciasto na całą noc do lodówki). Ciasto w foremce wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem lub fasolą i piec 16 minut w 175st. C, następnie ściągnąć papier z fasolą i dopiec jeszcze 8 minut. Ostudzić.
Część chałwowa. Chałwę utrzeć ze śmietanką i serkiem na gęsty krem, można w blenderze. Jeśli masa jest za rzadka należy ją schłodzić w lodówce.
Część czekoladowa. Jajka ubić z cukrem na jasny, puszysty krem. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z kremówką. Ostudzić. Mąkę przesiać. Do jajek wlać czekoladę i zmiksować na małych obrotach miksera, następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
Na ostudzony kruchy spód wyłożyć część chałwową, posypać równomiernie pokruszoną chałwą, a następnie zalać masą czekoladową. Pieczemy ok. 10 minut aż krem się zetnie.
Ganache. Podgrzać śmietankę. Zalać posiekaną czekoladę i wymieszać na gładko razem z likierem. Cały przelać na ostudzoną tartę.
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