Kuchnia

nie na słodko

Pulpeciki w sosie pieczarkowo-śmietanowym i szpinak w sosie maślano-śmietanowym

pulpeciki:
1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego (np. z łopatki lub karkówki)
mała cebula
1 bułka (najlepiej czerstwa)
1/3 szklanki mleka
1 jajko
kilka gałązek natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1/3 szklanki oleju do smażenia

sos:
1/2 kg pieczarek
1 duża cebula (najlepiej cukrowa)
3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka pszennej mąki
4 łyżki oleju
kilka gałązek natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

szpinak:
1/2 mrożonego szpinaku (najlepiej całe liście)
1 łyżka masła
1/2 szklanki śmietany 18%
1/2 łyżki pszennej mąki
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
opcjonalnie - 2 ząbki czosnku


Bułkę pokrój na drobną kostkę, wsyp do miseczki, zalej mlekiem, wymieszaj.
Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Pieczarki obierz, odetnij końcówki, małe grzyby pokrój na p0łówki, większe na ćwiartki. Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka.
W dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż przez 2-3 minuty cały czas mieszając, aż zacznie się szklić. Dodaj pieczarki i mieszając smaż, aż zaczną puszczać sok. Wtedy zwiększ ogień do maksimum i smaż nie przerywając mieszania przez 3-4 minuty, aż płyn odparuje.
Wlej dwie szklanki wody i doprowadź do wrzenia.
Śmietanę wymieszaj z mąką (dokładnie, by nie było grudek). Dodaj kilka gorących pieczarek, wymieszaj, dodaj do patelni. Dopraw solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu przez minutę. Zestaw z ognia i odstaw na bok.
Obraną cebulę na pulpeciki pokrój na bardzo drobną kostkę. Usmaż na małym ogniu na łyżce oleju, aż się zeszkli.
Do mielonego mięsa dodaj rozgniecioną bułkę z mlekiem, jajko, podsmażoną cebulę i natkę. Dopraw solą i pieprzem. Rękoma wyrób na jednolitą masę. Rękoma zwilżonymi zimną wodą uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Pulpeciki smaż na oleju na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Przekładaj je na papierowy ręcznik (by pozbyć się nadmiaru tłuszczu), następnie włóż je do sosu.
Pulpeciki z sosem zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez kilka minut, co kilka chwil delikatnie je mieszając - ewentualnie dopraw sos solą i pieprzem - pulpeciki z sosem są już gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation