Kuchnia

gotowanie i pieczenie

Jeżynowe lodowe kanapki
Składniki na lody:
240 g sera mascarpone lub innego śmietankowego
100 g jogurtu
Ok. 350 g jeżyn, bo resztę zjadłam
80 g cukru pudru
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
1 łyżka soku z cytryny

Owoce zmiksować z cukrem. Ser, jogurt i przyprawy wymieszać ze sobą i połączyć ze zmiksowanymi jeżynami. Schłodzić i przełożyć do maszynki do lodów, postępując według instrukcji.

Można pokusić się o ręczne przygotowanie lodów, miksując je co 0.5 - 1 godzinę. Kiedy już będą gęste i kremowe przekładamy do płaskiej formy wysmarowanej masłem i wyłożonej folią spożywczą. Możemy użyć formy silikonowej wielkości 22x28 cm. Schładzamy.

Składniki na ciastka:
310-315 g maki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
113 g niesolonego masła
155 g cukru
112 g sera mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 duże jajo
1/3 filiżanki ziarna sezamu, najlepiej lekko prażonego

Wymieszać wszystkie suche składniki, pomijając cukier. Masło utrzeć na białą puszystą pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie wbijamy jajo i cały czas ubijając dodajemy stopniowo ser i ekstrakt. Miksując na wolnych obrotach dodajemy po łyżce mąki z przyprawami i ziarnem, aż do polaczenia składników. Masa jest dość miękka, więc wykładamy ją na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem lub na matę silikonową. Rozwałkowujemy do wielkości blachy za pomocą wałka silikonowego lub zwykłego okręconego folią spożywczą ( nie przywiera do ciasta) Możemy też nałożyć folię na masę i dopiero wałkować, lecz uważam, że sposób z pokrytym wałkiem jest wygodniejszy. Rozwałkowane ciasto przykryć folią i wstawić na stwardnienie do zamrażalnika. Kroić nożem do pizzy prostokątne ciasteczka. Układać na blasze porcje ciastek w niewielkich odstępach i piec 12-14 minut w wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni. Resztę ciastek przechowywać w zamrażarce do czasu ich pieczenia.
Składanie kanapek:
Jak ciasteczka są jeszcze nieco ciepłe trzeba wyjąć lody z lodówki i wyciąć z nich kształt dopasowany wielkością do ciasteczek. ( Ja użyłam gorącego noża, wycierając go do sucha po każdym przecięciu) Położyć warstwę lodów pomiędzy ciasteczkami i zacisnąć. Jeśli lody są zbyt twarde to chwilę poczekać aż nieco rozmiękną. Przechowywać w zamrażarce, szczelnie przykryte przez kilka dni. ( nie ma takiej możliwości :))

Same ciasteczka mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku przez tydzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation