Kuchnia

alkohole i nalewki

kardamonovy: DO PICIA
Składniki:
200 g wiórków kokosowych
pół litra spirytusu
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 puszka mleka kokosowego
400 ml mleka
1 tabliczka białej czekolady
(przepis na 2 duże butelki)

Wiórki zalewamy spirytusem i odstawiamy na jakieś 2 tygodnie. Pamiętajcie żeby je codziennie mieszać.
Po tym czasie wiórki odcedzamy i wyrzucamy. Kokosowy spirytus mieszamy z mlekiem skondensowanym, kokosowym i 300 ml zwykłego mleka. Składniki łączcie powoli, sukcesywnie, żeby likier się nie zwarzył. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej w 100 ml zwykłego mleka, studzimy. Dolewamy do likieru, dokładnie wszystko mieszamy. Przelewamy do butelek, wkładamy do lodówki. Likier po pobycie w lodówce, jeszcze zgęstnieje. Jeżeli lubicie bardzo słodkie likiery, możecie podwoić ilość czekolady.
kardamonowy.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation