Kuchnia

Babeczki

muffinki z gruszką i miodową kruszonką

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 10 muffinek

1 ½ szklanki mąki
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki cynamonu
½ szklanki cukru
¼ szklanki oleju
1 duże jajko
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka gruszki pokrojonej w drobną kostkę

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

75 g mąki
50 g masła lub margaryny
2 łyżeczki miodu, płynnego

W miseczce łączymy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz cukrem. W kolejnej misce trzepaczką łączymy wszystkie mokre składniki: olej, jajko, mleko i wanilię. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto z pokrojoną gruszką.

Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miski i dłońmi rozdrabniamy, aż uzyskamy grudkowatą teksturę.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do ¾ wysokości foremki, wierzch obsypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 30-35 min, do uzyskania złotego koloru muffinek. Po upieczeniu zostawiamy na 15 min. w piekarniku i dopiero po tym czasie wyciągamy i studzimy. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation