Kuchnia

Kulinarne

wegańskie pieguski bezglutenowe

Składniki:
18 ciasteczek

300g mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
4 łyżki oleju rzepakowego
6 łyżek ciepłego mleka roślinnego + 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki octu jabłkowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4-5 łyżek syropu z agawy (60-70ml)
50g gorzkiej czekolady

Mieszamy suche składniki: mąkę ryżową, sól i proszek do pieczenia. W 6 łyżkach ciepłego mleka roślinnego rozpuszczamy siemię lniane. Powstałą miksturę dodajemy do suchych składników. Dolewamy oleju, octu, syrop z agawy. Dodajemy ekstraktu waniliowego. Miksujemy wszystko, tak aby składnik się połączyły.
Czekoladę kroimy w małą kostkę. Formujemy ciasteczka, powinno powstać około 18 sztuk. Wkładamy po kilka kawałków czekolady do każdego z ciasteczek.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez 18-20 minut.

Smacznego!



Ile kalorii?*

1 ciasteczko:

119 kcal
białko: 1,6 g; tłuszcze: 5,2 g; węglowodany: 17g, błonnik: 1,6 g;
żelazo: 0,7 mg; wapń: 13 mg; cynk: 0,5 mg

* ilość kalorii, a także zawartość składników odżywczych jest podana w przybliżeniu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation