Kuchnia

pasty

Pikantna pasta z cieciorki do smarowania pieczywa.

SKŁADNIKI
2 puszki cieciorki (po 400 gram każda)
1 cebula średniej wielkości
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
8 łyżek oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
szczypta kuminu (można go pominąć, pasta i tak będzie świetna)

PRZYGOTOWANIE
1. Z papryczki usuń nasiona i bardzo drobno ją posiekaj.
2. Obraną cebulę pokrój na bardzo drobną kostkę. Czosnek posiekaj na drobne kawałeczki.
3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę, lekko ją posól i smaż często mieszając przez 3-4 minuty, aż zacznie się brązowić na brzegach. Dodaj czosnek i papryczkę i smaż cały czas mieszając przez minutę. Zdejmij z ognia.
4. Odsączoną cieciorkę przełóż do miski, wlej 6 łyżek oleju i zmiksuj na gładką masę. Dodaj podsmażoną cebulą z czonskiem i papryczką. Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i kuminem. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation