Kuchnia

jedzenie :3

Curry z ciecierzycy

SKŁADNIKI:
2 puszki ciecierzycy
2 puszki pomidorów bez skóry
150 g świeżego szpinaku typu "baby"
1 żółta słodka papryka
1/2 puszki kukurydzy
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli
1/3 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki kolendry
sól, świeżo zmielony pieprz
oliwa
opcjonalnie: 2 łyżki jogurtu greckiego

Cebulkę, papryczkę chilli i czosnek drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę. Pomidory z puszki zmiksuj blenderem.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulkę i czosnek, papryczkę chilli i zeszklij. Dodaj curry, kurkumę i kolendrę. Wymieszaj. Następnie dodaj pokrojoną paprykę i przesmaż 2-3 minuty. Wlej zmiksowane pomidory. Po ok. 5 minutach dodaj ciecierzycę. Duś całość na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Po ok. 10 minutach dodaj kukurydzę, a następnie liście szpinaku. Wymieszaj dokładnie i duś jeszcze przez 2-3 minuty.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec do sosu można dodać jogurt grecki by trochę złagodzić smak (jest dość pikantne;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation