Kuchnia
obiad
Schab pieczony, peklowany w winie |
Schab peklujemy przez 5-6 dni, następnie nacieramy ulubionymi przyprawami, podsmażamy aby zamknąć soki w wnętrzu i pieczemy na złoty kolor.
W ten sam sposób możemy przygotować również inne mięso, takie jak szynkę lub karkówkę.
Gorąco polecam.
Mięso:
2 kg schabu bez kości
lub
2 kg szynki lub karkówki
Zalewa do peklowania mięsa:
ok. 1 i 1/2 l wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
1 łyżeczka gorczycy
1,2 łyżeczki tymianku
300 ml białego, pół wytrawnego wina
2 płaskie łyżki soli do peklowania
Przygotowanie zalewy do peklowania schabu:
Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać sól, cukier, przyprawy i rozmiażdżony czosnek.
Odstawić do ostudzenia, wlać wino, wsypać sól do peklowania.
Mieszać do rozpuszczenia.
Peklowanie mięsa:
Schab lub szynkę oczyścić z błonek, umyć, włożyć do naczynia (np. szklanego, kamiennego), zalać wcześniej przygotowaną zalewą.
Mięso powinno być w całości zanurzone w płynie. W razie potrzeby dolać wodę.
Naczynie przykryć i wstawić do lodówki. Peklować przez 5-6 dni, codziennie obracając schab.
Zapeklowane mięso opłukać i osuszyć, zalewę wylać.
Przygotowanie pieczeni:
W moździerzu utrzeć 1 łyżeczkę majeranku z 1/2 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki soli morskiej.
Mięso natrzeć przyprawami i podsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Schab lub szynkę włożyć do rękawa foliowego do pieczenia mięsa, podlać szklanką wody. Zabezpieczyć końcówki. Folię ostrożnie umieścić na dużej blasze, zrobić kilka otworów aby nagrzane powietrze mogło wydostać się na zewnątrz. Na blachę wlać ok. 2 szklanek wody, w trakcie pieczenia należy kontrolować jej ilość aby całkowicie nie odparowała.
Blachę z mięsem włożyć do zimnego piekarnika.
Piec w temperaturze 200 stopni C.
Schab 2 kg piec ok 2 godzin.
Upieczone mięso ostrożnie wyjąć z piekarnika, odstawić na ok. 20 minut, aby soki pozostały wewnątrz mięsa a nie wyciekły w trakcie krojenia.
Smacznego :)
MA==