Kuchnia

Słodkości

Sernik na czekoladowym spodzie z karmelem i orzeszkami ziemnymi
Czekoladowy spód:
- 300 g ciasteczek czekoladowych
- 100 g masła, stopionego
Nadzienie:
- 1 kg sera
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki stopionego masła
- 450g śmietany kremówki
Polewa:
- 2 łyżki miodu
- 90g masła
- 400g skondensowanego słodzonego mleka
- 150g orzechów ziemnych
Przepis
Spód: Ciasteczka pokruszyć w robocie kuchennym, dodać stopione masło i zmiksować, by kruszyny zaczęły się do siebie lepić. (uwaga: poszczególne rodzaje ciasteczek są mniej lub bardziej suche, także gdyby okruszki się nie sklejały, dodaj nieco więcej stopionego masła). Dno tortownicy (np. o średnicy 24 cm) wyłożyć pergaminem, posmarować pergamin i brzegi foremki masłem. Przełożyć pokruszone ciastka do tortownicy i wylepić nimi dno oraz ścianki, dokładnie przygniatając okruchy. Wstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Włożyć schłodzoną foremkę i piec ciasteczkowy spód ok. 15 minut
Masa serowa: Zmiksować zmielony ser z cukrem i jajkami. Dodać pozostałe składniki i mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy ser wylać na spód. Umieścić tortownicę na brytfance i wypełnić ją gorącą wodą. Piec w temperaturze 180 ° C przez 1-2 godziny, aż środek sernika będzie twardy.
Polewa karmelowa: Masło roztopić. Wszystkie składniki na polewą przełożyć do rondelka z grubym dnem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Trzymać na małym ogniu przez około 7 minut, mieszając, aż polewa troszkę zgęstnieje. Na koniec wmieszać do polewy orzechy ziemne. Na upieczony sernik wylać polewę i piec 180 stopni 10-15 minut (trzeba obserwować, żeby nie przypalić). Gotowy sernik należy schłodzić, najlepiej pokroić go nożem zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation