Kuchnia

Na słodko

Tort czekoladowo-malinowy

Ciasto:

• 150 g czekolady pełnej gorzkiej (najlepiej o zawartości kakao ok. 64%, np. firmy Wedel)
• 200 g masła
• 120 g drobnego białego cukru + 30 g do ubicia białek
• 6 jajek
• 180 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
• 150 g mąki pszennej
• 1 i 1/2 łyżeczki sody
• szczypta soli
• 250 ml mleka



Krem:

1 kostka masła,
1 budyń malinowy,
200 g owoców malin,
0,5 szklanki cukru,




Przygotowanie:
Czekoladę połamać na kosteczki i ciągle mieszając roztopić ją w kąpieli wodnej, w miseczce umieszczonej nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Ostudzić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło utrzeć mikserem na puszysty krem, powoli dodawać 120 g białego cukru, zmniejszyć do minimum obroty miksera i dodać 3 jajka oraz 3 żółtka. Dodać wciąż ubijając kwaśną śmietanę i rozpuszczoną czekoladę. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oraz solą, dodawać ją łyżkami do ubitej masy na przemian z mlekiem.
Ubić pozostałe 2 białka na sztywną pianę, dodać 30 g białego cukru i delikatnie wymieszać łopatką z ciastem.
Tortownicę o wymiarach 22 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut. Odczekać kilka minut, po czym wyjąć ciasto z tortownicy i ostudzić na metalowej kratce.
W międzyczasie przygotować krem.

Masa:
Ugotować budyń z 1,5 szklanki mleka i 0,5 szklanki cukru, wystudzić . Masło utrzeć do białości dodawać zimny budyń, ucierać na koniec dodać maliny, wymieszać.


Rozcinamy nasz placek na pół wylewamy masę

Na koniec udekorować polewą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation