Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zupa krem z brokuła i ziemniaków

Składniki dla 4 osób:
1 brokuł (ok. 50dag)
350g ziemniaków
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 L bulionu warzywnego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
2-3 łyżki mleka lub śmietanki

W garnku o grubym dnie rozgrzać 2-3 łyżki oleju.
Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek.
Smażyć aż warzywa się zeszklą. Następnie zalać
bulionem, wrzucić podzielonego na różyczki brokuła
i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać cukier, zagotować
a następnie zmniejszyć gaz i gotować aż warzywa
będą miękkie (ok. 20-25 minut). Zmiksować blenderem.
Dodać mleko i doprawić do smaku solą, pieprzem
i gałką. Podawać z grzankami i np. rzeżuchą lub natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation