Kuchnia

jedzienie

: Grzanki ze szpinakiem, czosnkiem i jajkiem

Na jedną porcję:
kromka chleba
2 jajka
sól, pieprz
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
2 spore garście świeżego szpinaku
olej do smażenia

dodatkowo:
ziarna sezamu
odrobina żółtego sera
pomidor

Jedno jajko roztrzepać z odrobiną soli i pieprzu. Chleb zamoczyć z obu stron i pozostawić na czas przygotowywania szpinaku, żeby dobrze nasiąkł jajkiem.
Masło roztopić na średnio rozgrzanej patelni, dodać posiekany grubo czosnek i zeszklić go. Szpinak opłukać i dobrze osączyć z wody, przełożyć na patelnię i wymieszać z czosnkiem i masłem. Szpinak powinien się tylko zaparzyć, nie smażymy go. Szpinak przełożyć z patelni do miseczki. Na patelnię wlać olej, rozgrzać go średnio i usmażyć chleb namoczony w jajku. Z obu stron na lekko rumiany kolor.
Drugie jajko ugotować w koszulce lub ewentualnie usmażyć na maśle.
Na grzance ułożyć szpinak (można minimalnie posolić go), na szpinaku jajko. Wszystko posypać świeżo zmielonym pieprzem, startym żółtym serem i ziarnami sezamu. Podawać z pomidorem i listkami świeżego, surowego szpinaku.

Grzanki ze szpinakiem, czosnkiem i jajkiem

Takie śniadanie jest wbrew pozorom szybkie, a dodatkowo zapewni energię na cały dzień :) Jedna porcja w zupełności wystarczy, aby wstać od stołu najedzonym :)

Grzanki ze szpinakiem, czosnkiem i jajkiem

Smacznego!


Read more: http://www.daylicooking.pl/2014/07/grzanki-ze-szpinakiem-czosnkiem-i.html#ixzz38PynpEsp
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation