Kuchnia

Smakołyki

Winny jest kurczak

Składniki:
1 kg udek bądź podudź kurzych (3 uda i 4 podudzia)
400 g młodych ziemniaków
500-600 g warzyw zielonych (groszek, brukselka, borokuł)
250 ml bulionu
50 ml białego wina
5- 6 gałązek świeżego rozmarynu (bądź 1 łyżka suszonego)
ząbek czosnku
pieprz, sól,
olej do smażenia

Nagrzewamy piekarnik do 180-200 stopni. Kurczaka obmywamy i osuszamy. Opruszamy solą i pieprzem. Ziemniaki obmywamy i kroimy w grube plastry. Opruszamy solą. Na rozgrzanym oleju smażymy kawałki kurczaka, po 3-4 min z każdej strony, aż do zrumienienia, po czym przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki smażmy na tym samym tłuszczu przez około 3 min i również przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Jeśli nie mamy świeżych warzyw, tylko mrożone, to opłukujemy je w letniej wodzie, tak aby pozbyć się kawałków lodu. Warzywami przykrywamy kurczaka i ziemniaki. W wolne przestrzenie wtykamy rozmaryn i jeden ząbek czosnku. Całość zalewamy gorącym bulionem warzywnym i winem. Bulion nie musi zakrywać wszystkiego. Warzywa ugotują się na parze. Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy przez 50-60 min, z czego pół godziny pod przykryciem, pozostały czas bez przykrycia. Od czasu do czasu można warzywa podlać bulionem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation