Kuchnia

zioła

Pokrzywa
Pokrzywa kojarzy nam się raczej nieprzyjemnie. Postrzegana jest często jako pospolity chwast, zapewne niejednokrotnie była również powodem nieprzyjemnych dla nas poparzeń. Tymczasem jest źródłem wielu witamin i dobroczynnych substancji. Korzystnie wpływa na poziom hemoglobiny, jest więc polecana przy anemii. Jej właściwości przeciwkrwotoczne z pewnością przydadzą się w przypadku trudnych skaleczeń. Działa moczopędnie, co pomoże przy zapaleniach pęcherza moczowego. Pozytywnie oddziałuje na układ pokarmowy wspomagając przemianę materii, często jest również wykorzystywana przy oczyszczaniu organizmu z toksyn. Obniża poziom cukru we krwi oraz ciśnienie. Jest także polecana przez dermatologów w walce z trądzikiem lub innymi problemami ze skórą. Herbaty na bazie pokrzywy bardzo korzystnie wpłyną na stan naszych włosów oraz paznokci.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation