Kuchnia

zupy

Zupa z białych szparagów z chipsami serowymi

NA ZUPĘ:

1 duży pęczek białych szparagów (ok. 600 g)
4 ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego
200 ml kwaśnej śmietany 12%
dwie szczypty gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

NA CHIPSY:

50 g twardego, dojrzałego sera – w/g upodobań – parmezan, grana padano, pecorino

Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki i obieramy.
Do garnka wlewamy 1 litr bulionu warzywnego i dodajemy ziemniaki. Gotujemy 5 min.
Następnie dodajemy pokrojone w duże kawałki szparagi, dwie szczypty gałki muszkatołowej i gotujemy wszystko, aż będzie miękkie – ok. 15 min.
W tym czasie ścieramy na drobnej tarce ser i robimy chipsy. Można je zrobić na patelni lub w piekarniku, piekąc pod grillem na pergaminie. Starty ser nakładamy na patelnię lub papier łyżką, formując owalne, płaskie kształty o grubości ok. 3-4 mm. Podgrzewamy, aż ser się roztopi, połączy i nabierze złotego koloru. Gdy już się zezłocą to czekamy, aż ostygną i stwardnieją. Takie chipsy nadają się jako dodatek do zup, sałatek lub jako przekąska.
Gdy szparagi i ziemniaki będą miękkie miksujemy je, dodajemy śmietanę oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podajemy z serowymi chipsami. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation