Kuchnia

zupy

Włoska zupa minestrone wg Gessler
Składniki:

25 dag fasolki szparagowej
25 dag cukinii
3 pomidory (mogą być z puszki)
2 marchewki
1,5 l buliony z warzyw
1 cebula
puszka groszku (lub op. groszku mrożonego)
sól, pieprz
bazylia, tymianek
2 ząbki czonsku
3 łyżki tartego parmezanu

Wedle upodobań, do zupy minestrone można dodać seler naciowy, białą fasolę, ziemniaki oraz makaron lub ryż.

Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, oczyścić. Marchew pociąć w słupki, cukinię pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, grubo pokroić. Cebulę drobno posiekać. Jeśli używamy pomidorów z puszki, ta czynność nam odpada. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Na dno garnka, w którym będzie gotowała się zupa wlać nieco oliwy z oliwek, wrzucić czosnek i cebulę. Potem wrzucić marchew i fasolkę. Dusić kilka minut. Wlać bulion. Po około 5 minutach dodać cukinię i pomidory. Następnie groszek. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. Przed podaniem zupa minestrone powinna być posypana tartym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation