Kuchnia

Sweet cooking...

Ciasto Usta Adama -

Składniki:

250 g margaryny
220 g cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek wody
6 jaj
270 g mąki pszennej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
300 g okrągłych biszkoptów
ulubiona konfitura (dżem, powidło)

Ciasto Usta Adama

Margarynę, cukier, kakao, wodę należy doprowadzić do wrzenia
i mieszając od czasu do czasu gotować około 5 minut. Odstawiać do ostygnięcia.
Do zimnego dodać stopniowo 5 żółtek i 1 jajo. Wymieszać łyżką.
Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciemnej masy i delikatnie wymieszać.
Biszkopty smarujemy konfiturą i sklejamy do siebie.
Układamy je na formę (36 x 25 cm), wyłożoną papierem do pieczenia i zalać ciemnym ciastem.
Pieczemy w nagrzanym do 170 stopniu piekarniku około 35 minut,
sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już suche.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Krem:

1 opakowanie budyniu śmietankowego (na 0,5l mleka)
375 ml mleka
1 kostka masła
150 g cukru pudru

Budyń mieszamy w odrobinie mleka.
Pozostałe mleko zagotowujemy, na gotujące wlewamy rozmieszany budyń.
Mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy z cukrem na puch.
Dodajemy stopniowo ostudzony budyń, ciągle ucierając.

Polewa:

125 g margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
5 łyżek gęstej śmietany
niepełna łyżka żelatyny
2 łyżki wrzącej wody

Margarynę, cukier, kakao, śmietanę należy zagotować.
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzącej wodzie
i wlewamy na gotującą się polewę.
Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Wykonanie:

Na ostudzone ciasto nakładamy krem budyniowy, a na krem polewę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation