Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasta.net - Sernik na zimno z mascarpone - przepis na sernik na zimno.
Składniki:

okrągłe biszkopty na spód tortownicy (u mnie 12 sztuk)
mała filiżanka kawy rozpuszczlnej do nasączenia biszkoptów

25 dag serka mascarpone
20 dag śmietany kremówki 30%
4 łyżeczki cukru pudru
2 kostki czekolady mlecznej

2 połówki brzoskwiń z puszki

8 kostek czekolady mlecznej do dekoracji

Przepis: Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać biszkopty i lekko nasączyć je kawą rozpuszczalną.

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijać. Następnie dodawać po łyżce serek mascarpone i całość wymieszać (można też zmiksować na małych obrotach). Na biszkopty wyłożyć 2/3 masy serowej. Potem poukładać pokrojone na cienkie plasterki brzoskwinie.

Do pozostałej masy serowej dodać startą na tarce o dużych oczkach czekoladę (2 kostki) i wymieszać. Masę wyłożyć na brzoskwinie i wyrównać wierzch. Sernik udekorować startą, jak poprzednio, czekoladą (pozostałe 8 kostek). Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej pozostawić na noc. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation