Kuchnia

ziemniaki, ryze, kasze

PIECZONE ZIEMNIAKI PO INDYJSKU Nigella Lawson
900g (4 czy 5 dużych) ziemniaków, nieobranych
2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub zwykłej oliwy
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka nasion fenkułu
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka nasion czarnuszki
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
1/2 łyżeczki ostrego sproszkowanego chili
1 główka czosnku
1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
sok z 1 limonki
sól morska w płatkach lub miałka sól, do smaku


Rozgrzej piekarnik do 200 C. Wyszoruj ziemniaki szczoteczką i nieobrane pokrój w kostkę o boku 2−3 cm.

Wrzuć ziemniaki do dużej torby na mrożonki, dodaj olej i przyprawy, zamknij i potrząśnij, aż ziemniaki się obtoczą.

Wysyp ziemniaki na dużą, płytką blachę do pieczenia − wysokie brzegi mogłyby sprawić, że ziemniaki nie będą chrupiące. Rozdziel główkę czosnku na ząbki i nieobrane rozrzuć między kostkami ziemniaków.

Piecz godzinę, nie mieszając. Podczas gdy ziemniaki się pieką, wsyp posiekaną cebulę do miseczki, zalej sokiem z limonki, wymieszaj i odstaw, by się zmacerowała.

Po wyjęciu ziemniaków z piekarnika przełóż je na ogrzany półmisek i posyp solą. Odsącz cebulę z soku limonki i posyp nią ziemniaki.

Źródło:http://www.nigellalawson.pl/przepisy/wegetarianskie/pieczone_ziemniaki_po_indyjsku.php
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation