Kuchnia

kuchnia

Rolada z sera żółtego i wędliny
Składniki:
- 50-60 dkg sera żółtego w kawałku, nie z dziurami (np Gouda albo Edamski)
- 2 kremowe serki topione
- 100g masła
- 4 jajka
- ok 40g wędliny
- szczypiorek (ja nie miałam, dodałam niewielki ogórek szklarniany)
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Zagotować wodę. Do gorącej włożyć kawałek sera żółtego na 40min - nie dłużej, nie krócej. W tym czasie przygotować farsz: jajka ugotować na twardo i ostudzić. Jajka, szczypiorek, wędlinę, bardzo drobno pokroić. Masło utrzeć z serkami topionymi i wymieszać to z pokrojonymi składnikami. Z oryginalnego przepisu: wyciągnąć z wody ser żółty i rozwałkować delikatnie. Rodzaj sera żółtego i czas trzymania go w gorącej wodzie ma zasadnicze znaczenie - mam za sobą jeden spory, zważony kawał sera :) z takim to już się nic nie zrobi... Dlatego wybierzcie do rolady zalecany ser Gouda bądź Edamski, koniecznie ser bez dziur.

Przygotowany farsz wyłożyć na serze żółtym i zwinąć w roladę np przy pomocy folii spożywczej albo reklamówki foliowej (ser wałkujemy na folii). Całość zawinąć przy pomocy folii, delikatnie dociskając miękki ser, następnie włożyć do lodówki w najchłodniejsze miejsce do czasu imprezy (im dłużej tym lepiej). W razie konieczności można na kilka minut schować do zamrażarki. Podawać pokrojone na plastry o grubości ok 1cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation