Kuchnia

kulinaria

Gofry owsiano - czekoladowe

Składniki na 12 gofrów:
1 1/2 szklanki platkow owsianych
3/4 szklanki mąki (630)
1-2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka sody
2 jajka
1 szklanka mleka sojowego
120 gram margaryny bezmlecznej
100 gram gorzkiej czekolady lub chipsów czekoladowych
szczypta soli

Wykonanie:
Margarynę rozpuścić i lekko przestudzić.
Czekoladę pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać płatki owsiane z mąką, oboma rodzajami cukru, sodą i solą.
Jajka ubić rózgą, dodać rozpuszczoną margarynę i mleko sojowe.
Do mieszanki jajecznej dodać płatki z dodatkami i wymieszać, dodać czekoladę i jeszcze raz wymieszać.

Gofry piec w dobrze nagrzanej i naoliwionej gofrownicy przez około 6 minut, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez pół minuty, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 2 minuty i znowu odwrócić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation