Fotografia

Fotografia

OPALONA GRANOLA
Składniki:

olej do wysmarowania blachy (pominęłam, piekłam na papierze do pieczenia)
200 g (2 szklanki) błyskawicznych płatków owsianych
70 g (1/2 szklanki) pestek dyni
50 g (1/2 szklanki)płatków migdałowych
50 g (1/2 szklanki)wiórków kokosowych
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
160 g (1/2 szklanki) miodu lub syropu z agawy
2 łyżki soku jabłkowego
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
szczypta startej gałki muszkatołowej
100 g (1/2 szklanki) posiekanych suszonych moreli
Wykonanie:
Blachę natłuścić olejem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Zmieszać w misce płatki owsiane, pestki dyni, migdały oraz wiórki kokosowe. W drugiej dużej misce połączyć wszystkie płynne składniki z przyprawami. Wsypać sypkie składniki do płynnych i wymieszać.
Mieszaninę równomiernie rozprowadzić na blaszce piec przez 40 minut, stale mając granole na oku. Kiedy zacznie się rumienić, przemieszać ją łopatką, by przypiekła się równo z obu stron. Wyjąć gotową granolę z piekarnika, ostudzić i dodać posiekane morele.
Przechowywać w hermetycznym pojemniku i podawać z mlekiem, jogurtem lub jeść jako przekąskę, kiedy ssie cię w dołku (na zdjęciu granola w towarzystwie ciepłego mleka i pokrojonego banana).
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation