Kuchnia

Kulinaria

Tarta jesienna - kurki, mięso i papryka

Kruche ciasto:
180g mąki
90g zimnego masła
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczka soli
1-2 łyżki zimnej wody

Mąkę wymieszać z solą i cukrem, a następnie posiekać nożem z masłem. Dodać zimną wodę (zacząć od 1 łyżki, a w razie potrzeby dodać jeszcze jedną) i zagnieść dość szybko jednolite, gładkie ciasto (powinno uformować się w kulę). Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 20-30 min. do schłodzenia.

Farsz:
250g mięsa mielonego z indyka
300g kurek
1 czerwona papryka
1-2 łyżki oliwy / oleju do smażenia
świeży tymianek – kilka gałązek
2 ząbki czosnku
1 op. (200g) śmietany 18%
1 jajko
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Oczyścić porządnie kurki (jeśli są mocno zapiaszczone delikatnie opłukać i osuszyć). Większe sztuki z grubsza pokroić, mniejsze pozostawić w całości. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, a miąższ pokroić w paseczki lub kostkę.
Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić mielone mięso i smażyć (3-5 min.), aż się zetnie i lekko zbrązowieje. Dodać kurki i listki tymianku – dusić kolejnych kilka minut. W międzyczasie oprószyć solą i dodać utarty czosnek i dorzucić kawałki papryki. Smażyć do momentu, aż z patelni wyparuje cały sok, który wydały kurki. Doprawić pieprzem. Zdjąć z ognia i odstawić.
Rozgrzać piekarnik do temp. 180⁰C.
Schłodzone ciasto rozwałkować do wielkości foremki (wliczając naddatki na ścianki boczne). Wyłożyć foremkę ciastem i wstawić do piekarnika na ok. 10 min. (spód podpiekamy „na biało”).
Do rozkłóconego jajka dodać śmietanę – wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na podpieczony spód wyłożyć farsz, zalać miksturą śmietanową (przemieszać widelcem, aby płyn równomiernie wniknął w nadzienie). Zapiekać kolejnych ok. 35 min. Podawać ciepłe.

PIEPRZ CZY WANILIA
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation