Kuchnia
Przepisy
Składniki ( Uwaga, sernik na zdjęciu przygotowany jest z podwójnej porcji składników)
spód:
-150 gramów ciasteczek z nadzieniem czekoladowym, najlepiej OREO
-40 gramów miękkiego masła
masa serowa:
-200 gramów zmielonego, półtłustego twarogu
-200 gramów schłodzonej kremówki 36%
-50 gramów pudru
-1 łyżeczka cukru wanilinowego
-15 gramów żelatyny w proszku
-1/4 szklanki wrzącej wody
góra sernika:
-2 galaretki wiśniowe, które rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody
-300 gramów wiśni (odsączone z kompotu, świeże lub rozmrożone)
1. Ciastka mielimy/kruszymy, a następnie miksujemy z masłem.
2. Formę (o średnicy 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy pokruszone ciasteczka z masłem, uklepujemy łyżką, by uzyskać zwarty i równy spód, włożyć do lodówki na 30 minut.
3. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na moment, by ostygła. Zmielony twaróg, wanilię i cukier puder mielimy, aż do uzyskania gładkiej, serowej masy. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę, powoli, by uniknąć powstania grudek. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę. Ubitą, stopniowo dodajemy od masy serowej, mieszamy łyżką.
4. Gotową masę, wykładamy na ciasteczkowy spód. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc (masa musi stężeć!)
5. Galaretki przygotowujemy w 500 ml wrzącej wody (nie sugerujemy się instrukcją na opakowaniu!). Odstawiamy do wystudzenia. Część wiśni wykładamy na stężoną masę serową, zalewamy częścią wystudzonej galaretki, odstawiamy do lodówki. Gdy stężeje, wyjmujemy z lodówki, układamy następną warstwę wiśni, wylewamy część galaretki (nie całość). Wstawić do lodówki, a gdy ta warstwa stężeje, wylać pozostałą część galaretki i ponownie wstawić do lodówki.
Sernik podawać schłodzony! Smacznego!
MA==