Kuchnia

kuchnia

Ciasto z jagodami

1 szkl cukru
skórka starta z 1 cytryny
120 g miękkiego masła
100 g kremowego sera z wiaderka, jak do sernika
2 jajka
2 szkl mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
1/4 szkl mleka
1 i 1/2 szkl jagód + 2 łyżki mąki

Lukier:
3 łyżki masła
1 szkl cukru pudru
2 krople aromatu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny

Piekarnik nagrzać do 180 st.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Cukier wymieszać ze skórkę z cytryny i rozcierać placami. Do miski przełożyć masło, dodać ser i cukier ze skórką, wymieszać mikserem do połączenia. Dodawać po 1 jaju razem z dwoma łyżkami mąki, po każdym dodaniu wymieszać. Dodać pozostałą mąkę, mleko i wymieszać.
Jagody oprószyć 2 łyżkami mąki i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia 25x12cm, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 min. Odstawić do ostygnięcia.
Lukier: Masło roztopić. Wymieszać cukier puder, roztopione masło, sok z cytryny i aromat. Polać ciasto i odstawić do jego zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation