Kuchnia

MIĘSKO

Klopsiki w sosie koperkowym |
Składniki (4 porcje)

500 g szynki
200 g fileta z kurczaka
1 jajko
1 bułka kajzerka
sól, pieprz
pół szklanki mąki
4 łyżki posiekanego koperku
200 g śmietany 18%
1 litr wody

Wykonanie

Mięso myjemy i mielimy. Dodajemy 1 jajko i namoczoną bułkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety i obtaczamy je w mące, układamy na tacy lub talerzu. Zagotowujemy wodę i przekładamy do niej klopsiki, gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy śmietanę, najlepiej dodać odrobinę wywaru do śmietany, wymieszać i przelać do klopsików. Gotujemy jeszcze 5 minut, jeśli sos jest zbyt rzadki, dodajemy 2 łyżki mąki wymieszane wcześniej w kilku łyżkach zimnej wody. Na koniec dosypujemy posiekany koperek i gotujemy 2 minuty. Pulpety podajemy z młodymi ziemniakami lub ryżem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation